Amcor opent nieuw innovatiecentrum in Gent

Amcor opent nieuw innovatiecentrum in Gent

Amcor heeft in het Belgische Gent zijn Europese Innovatiecentrum geopend. Daar zal het verpakkingsbedrijf samenwerken met Europese merken en retailers om verpakkingen te ontwerpen die betere resultaten opleveren voor consumenten en het milieu.

Amcor, actief in het ontwikkelen en produceren van verpakkingsoplossingen, heeft naast bestaande centra in de VS, Zuid-Amerika en Azië-Pacific nu ook zijn Amcor Innovation Center Europe (AICE) geopend in Gent, België. Het AICE zal een pionier zijn op het gebied van nieuwe materiaaltechnologieën om verpakkingen duurzamer en efficiënter te maken. Daarnaast richt het zich ook op ontwerpen ‘die opvallen in winkels en het vergroten van het gebruiksgemak voor consumenten’, informeert het bedrijf.

Amcor opent nieuw innovatiecentrum voor ontwerpen van verpakkingen

Verpakkingsoplossingen

In het Innovation Center Europe ondersteunt Amcor merken van concept tot winkelrek met behulp van zijn Catalyst aanpak. Deze co-ontwikkelingsmethodologie creëert verpakkingsoplossingen die naar eigen zeggen rekening houden met de markt van een merk, de behoeften van de consument, vereisen op het gebied van duurzaamheid en recyclebaarheid en de bestaande productielijnen van de klant.

Om dit samenwerkingsproces van begin tot eind te ondersteunen, voorziet AICE in een reeks activiteiten in verschillende mogelijkheden:

  • Het Material Science Center creëert innovatieve verpakkingsmaterialen die de ecologische voetafdruk van verpakkingen kunnen verlagen, bijvoorbeeld door de introductie van recycle-ready mono-materiaaloplossingen die de prestaties van gebruikelijke gemengde materiaaloplossingen evenaren. Amcor kan merken ook helpen over te schakelen op bio-gebaseerde en gerecyclede polymeeralternatieven. Het centrum ondersteunt eveneens ontwikkelingen op het gebied van papieren verpakkingen met een hoge barrière en nanocoating door dampdepositie. In de analytische laboratoria worden nieuwe materialen getest met geavanceerde technieken. 
  • Het Customer Engagement Center ondersteunt samenwerkingssessies en beschikt over een observatieruimte voor focusgroepen met consumenten. Amcor experts kunnen zo onderzoeken hoe aantrekkelijk en bruikbaar verpakkingen zijn in een on-site retailsimulatieruimte en onder meer in keukens en woonkamers waar zowel consumenten als marketeers met de verpakking kunnen omgaan in een realistische setting. Het on-site prototyping lab kan snel verschillende verpakkingsoplossingen creëren die testdeelnemers kunnen uitproberen. 
  • Het E-Commerce Lab test en certificeert verpakkingen volgens ISTA 6-normen om verpakkingen te valideren voor verzending via Amazon en andere e-commerce distributieketens.
  • Binnenkort opent ook het Packaging and Recycling Test Center met kleinschalige verpakkingslijnen die de verpakkingslijnen van merken nabootsen voor interne machineproeven. Recyclingapparatuur zal Amcor in staat stellen om verpakkingen te evalueren op hun recyclebaarheid in de echte wereld.


‘Goede verpakkingen en beter voor milieu’

‘We willen verpakkingen maken die consumenten echt goed vinden en die beter zijn voor het milieu’, zegt Noemi Bertolino, Vice President Research & Development. ‘De verpakking moet er aantrekkelijk uitzien en moet gemakkelijk te openen, te portioneren en te sluiten zijn. Ze moeten ook geschikt zijn voor de huidige en toekomstige infrastructuur voor inzameling, sortering en recycling. In het AICE kunnen we verpakkingen aan deze eisen toetsen. In ons Customer Engagement Center kunnen we bijvoorbeeld testen of een kindveilige doordrukblisterverpakking voor geneesmiddelen gemakkelijk te openen is voor een volwassene met artritis.’

Duurzaamheidsdoelen

Amcor heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelen gesteld. Het bedrijf wil al zijn verpakkingen tegen 2025 recyclebaar, composteerbaar of herbruikbaar maken en het gebruik van gerecyclede materialen aanzienlijk verhogen. In lijn met deze duurzame doelen is het Amcor Innovation Center Europe gehuisvest in een gebouw dat is ontworpen en gebouwd volgens de BREEAM duurzaamheidscertificeringsnormen.