Albert Heijn, Aldi, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl werken samen met de Reusable Packaging Coalition aan een proefproject voor herbruikbare verpakkingen voor champignons in de regio Mechelen. Dit initiatief sluit aan bij de komende Europese regelgeving die wegwerpplastic voor lichtgewicht groenten en fruit verbiedt.
De coalitie is voortgekomen uit de Green Deal Anders Verpakt, een Vlaams initiatief gericht op hergebruik en het voorkomen van nieuwe verpakkingen. Onder coördinatie van Made bundelt de coalitie krachten met organisaties zoals Fost Plus, Pack4Food, en Comeos. Het project beoogt de kloof tussen ambitie en actie te overbruggen door samenwerking te bevorderen en verpakkingen te standaardiseren, zodat consumenten deze eenvoudiger kunnen retourneren.
Herbruikbare champignon-verpakking
Vanaf medio 2025 zullen consumenten in Mechelen herbruikbare verpakkingen voor champignons kunnen gebruiken. Deze verpakkingen worden na gebruik industrieel gereinigd en opnieuw gevuld door de producent, wat zorgt voor een gesloten logistieke kringloop. Het systeem voldoet aan de EU-verpakkingsregels, die vanaf 2025 wegwerpplastic voor groenten en fruit onder 1,5 kg verbieden. Tegelijkertijd waarborgt het de voedselveiligheid en houdbaarheid.
Inspiratie uit Nederland en Frankrijk
Het Belgische project bouwt voort op ervaringen uit Nederland, waar supermarkten zoals Albert Heijn en Lidl eerder herbruikbare zakken introduceerden voor groente en fruit. Dit bespaart jaarlijks naar schatting 126 miljoen plastic zakken. In Frankrijk kondigde Citeo een vergelijkbaar systeem aan, dat vanaf 2025 herbruikbare verpakkingen beschikbaar zal maken voor 16 miljoen consumenten in West-Frankrijk.
Duurzame innovaties in verpakkingen
Met dit proefproject zetten Belgische retailers een belangrijke stap richting een circulaire verpakkingsstrategie. Het initiatief toont niet alleen hoe regelgeving kan worden nageleefd, maar ook hoe samenwerking in de keten bijdraagt aan duurzame innovaties in verpakkingen.
(Bron: Packaging Europe)