Christiansen Print: ‘We digitaliseren de gehele keten van verpakkingskarton’

Christiansen Print benadrukt het belang van digitaal printen van golfkarton voor de digitalisering van de gehele supply chain. De eisen die gesteld worden aan verpakkingen en het bedrukken ervan worden steeds hoger.

corrugated-cardboard-raw-materials-packaging-resources-material-efficiency-THIMM

Digitaal printen golfkarton

‘Wat in 2017 nog een absolute noviteit was, is nu een integraal onderdeel van onze printproductie’, aldus Michael Weber, head of corporate strategy & marketing bij Thimm Group en managing director van Christiansen Print.

Christiansen Print, een dochter van de 2.500 man tellende verpakkingsgroep Thimm Group, drukt golfkarton rotatief met flexo en met digitaaldruk. ‘We verdubbelen ons digitale printvolume elk jaar’, zegt Christiansen-directeur Michael Weber.

De eerste digitale webpers van Christiansen Print

Vijf jaar geleden nam de Duitse verpakkingsdrukker voor golfkarton Christiansen Print in Ilsenburg haar eerste digitale webpers in gebruik, een HP PageWide Web Press T1100S.

geschichte-meilensteine-gruendung-entwicklung-historie-christiansenprint

De digitale productie kreeg een plaats naast de flexodrukproductie. Het werk bij deze drukker wordt pre-print genoemd. Het bedrukken van rollen papier die bij de volgende stap in het proces als deklaag dienen bij de productie van golfkarton.

Het voordeel van dit voordruk-proces is dat er dan geen “wasbord”-effect in het beeld optreedt. Tijdens een persevenement benadrukte de onderneming het belang van digitaal printen voor de digitalisering van de gehele supply chain. De eisen die gesteld worden aan verpakkingen en het bedrukken ervan worden steeds hoger.

MichaelWeber-72dpi©THIMM

Personaliseren

In het snel veranderende retaillandschap moeten zelfs de kleinste bestelhoeveelheden met een hoge kwaliteit worden bedrukt en wordt ook verwacht dat er op korte termijn geleverd wordt en dat verpakkingen te personaliseren zijn.

De verpakkingsdrukker stapte om die reden in digitale printtechnologie. De snelle en flexibele productieprocessen voor digitaal printen leveren om te beginnen hoogwaardige printproducten.

Personalisatie en snelle leveringen

Vervolgens kun je daarmee voldoen aan de vraag naar korte termijn leveringen en personalisatie. Dat personaliseren kan in tekst en beeld. Niet alleen illustraties, maar ook codes zoals de QR-code. De digitale pers van HP die bij Christiansen draait, is een rotatievariant. Daar gaan rollen papier doorheen.

De verwachting is dat het alleen loont bij hoge oplagen, maar kleine oplagen kunnen er even efficiënt op gedrukt worden.

Digitaldruck-Anniversary-72dpi©THIMM
Belangstellenden bij het event ter viering van 5 jaar digitaal drukken.

Minder verspilling met digitaal drukken

Het voordeel van digitaal is dat je direct goed beeld hebt en dus geen inschiet verbruikt. Hooguit extra indraai-exemplaren voor uitval tijdens de vervolgstappen in het fabricageproces van de verpakkingen.

Samengevat betekent het dat je onnodige verspilling voorkomt.

Digitaal integraal onderdeel

Het digitale drukproces is omarmd, blijkt uit de woorden van Michael Weber, hoofd marketing bij Thimm Group en managing director van Christiansen Print.

Digital-printing-HP-THIMM

‘Wat in 2017 nog een absolute noviteit was, is nu een integraal onderdeel van onze printproductie.

Vroeg investeren leverde succes op

‘We investeerden vroeg in digitaal printen en de bijbehorende kansen. Dit is de moeite waard geweest aangezien de technologie steeds meer gevraagd wordt in de markt. We verdubbelen ons digitale printvolume elk jaar.’

Digitaliseringsstrategie

Het printproces is ook een belangrijk onderdeel van de digitaliseringsstrategie van Thimm Group. ‘We stimuleren de digitalisering van onze eigen productieworkflows naar directe en digitale verbindingen met onze klanten om hen de kortste levertijden en op maat gemaakte printafbeeldingen te bieden in combinatie met de kleinste bestelhoeveelheden’, legt Weber uit.

vision-zukunft-gestalten-0617-christiansenprint

Gehele keten digitaliseren

‘Onze overkoepelende visie gaat echter veel verder, aangezien ons doel is om de hele toeleveringsketen te digitaliseren, van het printen op papier tot de productie van verpakkingen, tot aan de klant en de winkel. Daarom opent digitaal printen geheel nieuwe mogelijkheden.’

Slimme codes op de papierrollen

‘Dankzij de slimme codes die op de papierrollen zijn gedrukt, kunnen bijvoorbeeld de machines die worden gebruikt voor de productie en verdere verwerking van golfkarton automatisch worden aangestuurd.’

Sinds de oprichting van Christiansen Print in 2005 beschikt het over de modernste machines waarmee het naam maakte op de Europese markt.

De grootste flexodrukker van Europa in de golfkartonindustrie

De vroege samenwerking met Thimm vanaf 2010 legde de basis voor het uitbouwen van de marktpositie als Europa’s grootste flexo-drukker voor de golfkartonindustrie. Sinds 2016 is de drukker volledig eigendom van de Thimm Group.

De onderneming drukt de deklagen voor op rollen met digitale druk- of flexodrukprocessen, waarna de golfkartonproducenten het verpakkingsmateriaal compleet maken.

Vanuit drie centraal gelegen locaties in Europa voorziet Christiansen Print bedrijven van deze “preprint” voor verpakkingen, displays en andere industriële toepassingen.

Omzet van 698 miljoen euro

De Thimm Group is een leverancier voor het verpakken en distribueren van goederen. Het portfolio omvat transport- en verkoopverpakkingen van golfkarton, hoogwaardige promotionele displays en printproducten voor verdere industriële verwerking.

Er wordt consequent geïnvesteerd in de uitbreiding van de marktaanwezigheid van het bedrijf en in toekomstgerichte technologieën. Het familiebedrijf, opgericht in 1949, heeft momenteel meer dan 2.500 medewerkers in 13 vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Polen, Roemenië en Tsjechië, en genereerde in 2021 een jaaromzet van ongeveer 698 miljoen euro.