Empack en ECPA organiseren internationale lezingen over innovatie

De European Co Packers Association, ECPA en Easyfairs organiseren voor het eerst op Empack in Gorinchem op 9, 10 en 11 april een co-pack paviljoen, aldus Susanne den Otter, key accountmanager Easyfairs en Ton Knipscheer, executive director, ECPA. Co-packers presenteren zich daar gezamenlijk en er zijn lezingen van internationale verpakkings- en innovatie-experts.

‘Exclusief voor de leden van de ECPA zal er op Empack een paviljoen komen waar de ECPA leden, co-packers en co-manufacturers, alsmede geassocieerde leden zich zullen presenteren aan de bezoekers’, zegt Knipscheer. ‘ECPA vertegenwoordigt de professionele Europese contract packers en contract manufacturers. Dit zijn bedrijven die in opdracht van brand owners en andere partijen producten produceren, mengen en verpakken. ECPA is in 2009 opgericht en heeft inmiddels zo’n kleine 100 leden door heel Europa’.

Ongeveer 100.000 mensen zijn werkzaam in de Europese co-pack industrie en de totale jaarlijkse omzet wordt geschat op € 4 miljard.

Lezingen

ECPA organiseert op Empack een aantal key-notes lezingen van internationale verpakkingsexperts. Knipscheer is verheugd de komst van Paul Jenkins, oprichter en managing director van ThePackHub naar de EMPACK te kunnen bevestigen. ‘Paul is een internationale autoriteit op het gebied van verpakkingen. Hij heeft zijn sporen verdiend op het gebied van FMCG verpakkingen en richt zich met ThePackHub op allerlei innovaties.’

Daarnaast geven innovatieveteraan Costas Papaikonomou en Marius Tent van ViaPackaging lezingen over op maatgemaakte verpakkingsinnovaties en duurzaamheidoplossingen (zie kader).

Ondersteuning Easyfairs

Easyfairs is partner van ECPA en ondersteunt dit eerste co-pack paviljoen met veel marketingactiviteiten. ‘Op deze manier hopen wij co-packers/manufacturers en geassocieerde leden een platform te bieden wat normaal wellicht niet voor ze is weg gelegd’, aldus Den Otter. ‘Wij zijn blij met onze samenwerking en willen dit graag verder gaan uitbreiden in verdere edities’.

ECPA lezingen op Empack

Paul Jenkins, oprichter en managing director van ThePackHub, een gerespecteerd verpakkingsinnovatie consultancy met meer als 10 jaar ervaring in de internationale verpakkingsindustrie. Paul’s visie en leiderschap heeft ThePackHub een populaire vraagbaak voor brand owners, retailers en verpakkingsproducenten wereldwijd op zoek naar oplossingen voor internationale innovatie uitdagingen gemaakt. Met zijn uitgebreide kennis en expertise is Paul een internationaal erkende expert in verpakkingstrends en wordt hij regelmatig uitgenodigd om te spreken op conferenties en seminars wereldwijd. Hij heeft ook de The Innovation Zone opgericht, een ‘members-only’ platform wat toegang biedt aan meer als 8.200 verpakkingsinitiatieven van over de hele wereld. ThePackHub organiseert ook een serie van eigen verpakkingsconferenties en webinars, welke waardevolle inzichten en netwerkgelegenheid bieden voor verpakkingsprofessionals. ThePackHub publiceert ook informatieve verpakkingsrapporten en verzorgt technische verpakkingsondersteuning aan klanten die hun verpakkingsstrategie willen optimaliseren.

Paul Jenkins, Empack
Paul Jenkins, oprichter en managing director van ThePackHub.

ir Costas Papaikonomou

Innovatieveteraan, ‘walks the talk about sustainability’.

Ingenieur, ondernemer en gehard in globale massa markten.

Een professioneel leven wat inmiddels bijna 3 decennia omvat als ondernemer, ingenieur, tegendraadse denker, impact-investeerder en auteur van boeken over deze onderwerpen.

Claim to fame: als medeoprichter van de internationale creatieve onderneming Happen, wat $5Bn incrementele waarde heeft gecreëerd voor hun klanten. Opgericht in 2007 en verkocht aan Accenture in 2019. Momenteel is hij actief als onafhankelijk adviseur in globale consumenten producten en verpakkingssectoren en medeoprichter van Una Terra Impact investeringsfonds.

Voordat hij zich onderdompelde in de wereld van impact investeringen en innovatie consulting, werkte hij over de hele wereld in veel gebieden van innovatie. Van strategie tot design en van commercialisering tot productie.

Costas Papaikonomou, Empack
Costas Papaikonomou.

Marius Tent is een gepassioneerde professional, die iedere dag opstaat om het goede te doen voor ‘people, planet en packaging’. Tijdens zijn 20+ jaar in de verpakkingsindustrie, waarin hij werkte voor topondernemingen (Wrigley, Mars-Wrigley, Danone SN….), gebruikte hij zijn nieuwsgierigheid, deskundigheid en ervaring om via co-creatie verpakkingsinnovatie en duurzaamheid strategieën op de agenda te krijgen. Hij stond aan de wieg van eindeloze verpakkingsinnovaties, startte en leidde verschillende high-performing verpakkingsteams over de hele wereld, ontdekte en ondersteunde talenten en creëerde daarmee impactvolle resultaten in de markt. Sinds januari 2024 heeft hij zijn eigen onderneming ViaPackaging, wat op maatgemaakte verpakkingsinnovaties en duurzaamheidoplossingen aanbiedt. Hij woont in München (Duitsland) en wanneer hij niet gefocust is op verpakkingen, spendeert hij zijn tijd met zijn familie.

Marius Tent, Empack ECPA
Marius Tent.

De paneldiscussie zal worden geleid door Ton Knipscheer. In 2016 begon Ton TK Packaging Consulting, waarmee hij verschillende internationale verpakkingsondernemingen ondersteunt met business development. Tot zijn klanten horen met name MKB en familiebedrijven op het gebied van spuitgiet kunststof, kartonnen kokers, vouwkartonnage en innovatieve flexibele kunststof verpakkingen.

Ton heeft verschillende hogere posities gehad in de internationale verpakkingsindustrie, waaronder bij de Weidenhammer Packaging Group, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor het Nederlandse Dorpak, maar ook 8 jaar voor de Pringles kokers.

Hij is lid van het bestuur van de European Co Packers Association, ECPA en sinds eind vorig jaar ook actief als Executive Director van ECPA. Ton is actief lid van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen, VNV en jurylid van de NL Packaging Awards.

Ton Knipscheer Empack Ecpa
Ton Knipscheer, oprichter van TK Packaging Consulting.