HENKEL-FLES VAN CHEMISCH GERECYCLED PLASTIC

Voor het eerst heeft Henkel verpakkingen geproduceerd met behulp van chemisch gerecycled plastic in samenwerking met verpakkingsfabrikant Alpla.

Door chemische recycling kan gemengd plastic afval dat voorheen onmogelijk te recyclen was, effectief opnieuw worden verwerkt en hergebruikt. Het pilootproject met flessen Perwoll maakt deel uit van het ChemCycling-project onder leiding van BASF.

‘We zien een enorm potentieel voor chemische recycling als aanvulling op conventionele mechanische recycling”, zegt Thorsten Leopold, hoofd verpakkingen bij Henkel. “Mechanische recycling wordt beperkt door het feit dat niet alle plastic afval kan worden verwerkt tot bruikbaar materiaal. Dankzij chemische recycling kunnen fossiele hulpbronnen worden vervangen door gerecycled materiaal gemaakt van plastic afval. Dit project is een belangrijke extra stap in de richting van een circulaire economie voor plastic – op basis hiervan evalueren we verdere mogelijkheden voor de integratie van chemisch gerecycled plastic in onze productverpakkingen.’
‘Het pilootproject met de Perwoll-fles van Henkel heeft aangetoond dat producten gemaakt met behulp van chemisch gerecyclede grondstoffen dezelfde hoge kwaliteit en prestaties bieden als producten gemaakt van fossiele materialen. Met ChemCycling wordt het aandeel gerecycled materiaal dat het productieproces ingaat toegewezen aan het eindproduct door de Mass Balance-methode’, zei Anja Winkler, BASF hoofd van Home & Personal Care. 
‘Door chemische recycling kan grondstof duurzaam worden vastgehouden binnen de materiaalcyclus – de koolstof die het bevat kan daardoor worden hergebruikt’

Chemische recycling
Mechanische recycling omvat het breken, reinigen en opnieuw verwerken van gescheiden kunststofafval terug in granulaatvorm. De uitdaging die inherent is aan deze methode is dat de kwaliteit van het resulterende gerecycleerde product slechts zo goed kan zijn als die van het “invoermateriaal”. Onzuiver plastic, evenals kleur en een mix van materialen kunnen de kwaliteit van het gerecyclede product negatief beïnvloeden en het recyclingproces bemoeilijken. Bovendien kan plastic niet eindeloos worden verwerkt door mechanische recycling. Met chemische recycling kan plastic afval dat niet mechanisch kan worden gerecycled, opnieuw in de materiaalcyclus worden gebracht. ChemCycling gebruikt thermo-chemische processen om plastic afval om te zetten in pyrolyse-olie. Deze secundaire grondstof dient vervolgens als grondstof voor de chemische industrie om plastic te produceren voor verschillende doeleinden, zoals verpakkingen. De verpakkingen van deze chemisch gerecyclede materialen zijn van dezelfde kwaliteit als verpakkingen van nieuw plastic. Hierdoor kunnen fossiele hulpbronnen worden bespaard en afval worden verminderd.