Innovatief ovenable vouwkarton

IPP-OnBoard

IPP Packaging Materials vertegenwoordigt een groot aantal fabrieken van binnen en buiten Europa. Ook bieden ze converting service, waarbij ze onder meer coaten en lamineren, om het basismateriaal zo geschikt te maken voor de beoogde toepassing. Door met verschillende materialen en technieken bezig te zijn, komen er wel eens goede ideeën bovendrijven. Want wat als je materialen en technieken combineert?

Development

Jeroen Kuiper, directeur IPP, vertelt: ‘Al een tijd waren we in de veronderstelling dat het mogelijk moest zijn een vouwkarton te ontwikkelen dat uit 100% natuurlijke materialen bestaat en toch alle eigenschappen heeft voor een volwaardige, ovenable verpakking. Een duurzaam alternatief voor bakjes en trays, dat food-approved is en bij het oud papier kan worden gerecycled. We hebben hier een team knappe koppen bij aangehaakt en onze ideeën verder uitgewerkt. Met als resultaat: OnBoard.’

OnBoard

Inmiddels zijn ze meerdere tests, certificeringen en tevreden klanten verder. Marco van Uden, specialist Coatings en Laminaten bij IPP: ‘Het gebruik van OnBoard helpt brandowners bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstelling. Omdat er geen polyester is toegevoegd en OnBoard enkel bestaat uit virgin fibers en natuurlijke materialen, levert ten opzichte van gelamineerd karton of aluminium grote voordelen op in de verpakkingsbelasting. OnBoard geeft veel mogelijkheden om allerlei voedselverpakkingen toekomstbestendig te maken.’

IPP en Fries & Writers hebben de NL Packaging Award 2023 gewonnen in de categorie Innovatie Verpakkingen en Verpakkingsmaterialen met hun inzending Fries in the Skies.

Case: Fries in the Skies

Familie De Winter, schrijvers en frietfanaten, baalde toen ze tijdens een vlucht geen patat op de menukaart van de airline aantroffen. Ze kregen uitgelegd dat dit komt door de beperking van de heteluchtoven in het vliegtuig, die tot max. 170 ºC mag verwarmen, waar minimaal 180 ºC in olie nodig is voor knapperige friet. Ze besloten de uitdaging aan te gaan en startten met Fries in the Skies.

De meest geschikte pieper werd gevonden en ze knutselden uren aan de keukentafel om tot het perfecte bakje te komen. Met het ontwerp en de lijst gewenste eigenschappen kwam Fries & Writers bij IPP Packaging Materials voor advies over het soort vouwkarton. IPP’s recent ontwikkelde OnBoard bleek aan alle eisen te voldoen.

FriesInTheSkies_IPP

Hete lucht

Hete luchtcirculatie is een belangrijk component om frietjes krokant te krijgen. De verpakking heeft een open structuur, waarbij de hitte door de gaten bij de friet komt. In de productie van het doosje was het zoeken naar balans tussen de openingen en de vormvastheid.

Materiaalkeuze

Ook zonder toevoeging van plastic heeft OnBoard een hoge barrière tegen vocht en vet. Het is goedgekeurd voor direct contact met voedsel en is ovenable tot zeker 220 ºC. Het karton heeft goede release-eigenschappen. Als er geen friet of saus in het bakje achterblijft, is het karton na gebruik schoon genoeg voor recycling bij het oud papier.

De verpakking is een onlosmakelijk onderdeel van het product Fries in the Skies. De snack kan erin bewaard (vriezer), vervoerd, bereid (oven) én geserveerd worden. Het is handzaam en voldoet aan de strenge eisen die de luchtvaartcatering aan haar producten stelt.

De product-verpakkingsmateriaal combinatie van Fries in the Skies is een primeur en biedt volop kansen voor andere toepassingen.