SPADEL LAAT ALARMBEL RINKELEN

De groep Spadel, een Europese groep actief in het vercommercialiseren van onder andere natuurlijk mineraalwater, trekt aan de bel aangaande de inzameling en recycling van drankverpakkingen in België.

Als er niets verandert, dan is de Belgische drankensector niet in staat de Europese doelstellingen te halen met betrekking tot het recyclen van kunststof wegwerpflessen en de integratie van gerecyclede materialen. Spadel doet een oproep aan alle betrokken actoren op om op korte termijn rond de tafel te zitten om nieuwe oplossingen aan te dragen en zo meer en degelijker in te zamelen en te recyclen.

Source of Change

Om de natuurlijke bronnen van onze planeet te beschermen en zo de strijd aan te gaan met de klimaatopwarming speelt het bevorderen van de circulaire economie een sleutelrol. Daarom lanceerde Spadel haar programma Source of Change, waarmee de groep zich engageert om tegen 2025 100% van al haar verpakkingen te recyclen en haar verpakkingen te produceren met 100% hergebruikte of gerecyclede materialen. Spadel verbindt zich er naar eigen zeggen ook toe zwerfafval efficiënter aan te pakken en samenwerkingen aan te gaan om het sorteerproces te optimaliseren en zo de kwaliteit van gerecycled materiaal verder te verbeteren.

Het huidige Belgische systeem voor het sorteren en recyclen van huishoudelijk afval is een adequaat systeem, maar loopt momenteel tegen een aantal grenzen aan. Drankverpakkingen worden thuis opgehaald, maar buitenshuis inzamelen is heel wat minder helder. Bovendien kan er geen optimale sortering van de verpakkingen worden gegarandeerd volgens het “bottle-to-bottle”-principe dat elke fabrikant toestaat de flessen die hij op de markt heeft gebracht ook daadwerkelijk te recupereren. Dit “bottle-to-bottle”-sorteren is cruciaal om hoogwaardig gerecycled plastic (rPET) en een zuiver product te garanderen. Omdat dit momenteel niet lukt, is Spadel niet in staat gerecycled verpakkingsmateriaal in de nieuwe verpakkingen te verwerken.

Uitdaging

‘Zoals iedereen weet, dringt de tijd voor onze planeet’, benadrukt Bart Peeters, country director voor Spadel Benelux. ‘Om snel iets in beweging te zetten, doen wij dan ook een oproep om een zo breed mogelijk overleg op te starten, zodat we samen naar doeltreffende oplossingen kunnen zoeken om het inzamelingspercentage op te trekken en de kwaliteit van het gerecyclede materiaal en het hergebruiken van verpakkingen te verbeteren. Wat ons betreft kan dit alleen met een totaal nieuwe aanpak. Maar deze aanpak heeft pas kans op slagen als alle spelers – producenten en verdelers, instellingen voor afvalinzameling en -recycling, politici, verenigingen en burgers – de handen in elkaar slaan en samen gaan nadenken over het beste antwoord op deze enorme uitdaging.’

Oplossingen

Voorbeelden van oplossingen die in het algemeen een sprong vooruit kunnen betekenen, zijn de invoering van een statiegeldsysteem voor drankverpakkingen, een netwerk van machines die een retourpremie geven voor blikjes en PET-flessen of een “bottle-to-bottle” inzamelings- en recyclingsysteem, naar het succesvolle voorbeeld van Oostenrijk, stelt Spadel.

www.spadel.com