‘TETHERED CAP: DRUPPEL OP GLOEIENDE PLAAT’

De EU verbiedt vanaf 2024 losse sluitingen en doppen op flessen. Producenten zullen over moeten stappen op sluitingen die verbonden zijn aan hun fles. Deze zogenoemde tethered caps werden veelvuldig besproken op het Plastic Caps and Closures-congres in Amsterdam.

Alle aanwezigen op het Caps and Closures-congres waren het er over eens: die tethered cap is een kleine stap voor de Europese Commissie in haar strijd tegen zwerfafval en voor meer recyclen, maar vereist een hele grote sprong voor de drankenindustrie. ‘De ommezwaai vraagt een forse investering in matrijzen en machines’, aldus Hans van Bochove, vice-president Public Affairs Coca-Cola.

Zwerfafvalproblematiek

‘Die enorme investeringen leveren echter maar een kleine bijdrage aan de zwerfafvalproblematiek’, zegt Van Bochove. ‘Daarbij zal er meer materiaal nodig zijn om deze nieuwe doppen te maken. In gesprek met de Europese Commissie is echter duidelijk geworden dat een discussie hierover een gepasseerd station is. De industrie zal gewoon hard aan de slag moeten.’