Unipro en Bevil grote winnaars Greener Packaging Awards

In het kader van de Europese Week van de Afvalvermindering werden op 26 november in Eigenbrakel voor de derde keer de Greener Packaging Awards uitgereikt door VAL-I-PAC en Fost Plus. De inspanningen die Belgische bedrijven leveren om met minder en met groenere verpakkingen te werken, werpen hun vruchten af.

De grote winnaar van de Greener Packaging Award in de categorie ‘bedrijfsmatige verpakking’ is dit jaar Unipro. Hun nieuwe verpakking –Cube It Simple- is gebaseerd op het ‘bag-in-box’ principe. De voorstrijk of lijm wordt verpakt in een inliner, die op zijn beurt is verpakt in een kartonnen doos, de Cube. De kartonnen doos is van FSC-goedgekeurd gerecycleerd karton. Het verschil in gewicht/afval tussen emmers, cans en Cube it Simple is enorm – 80% minder gewicht/afval. De karton-Cube kan opnieuw gerecycleerd worden. Er komt ook minder energie en dus minder CO2 vrij bij de productie én de vierkante dozen kunnen efficiënt op een pallet worden geplaatst, waardoor er minder ruimte nodig is voor transport en opslag. De verpakking voor lijm heeft als extra voordeel dat er minder lijmresten in de verpakking achterblijven en dat er geen metaalafval is.

Huishoudelijke verpakking

In de categorie ‘huishoudelijke verpakking’ gaat ‘Magi Pro’ met de hoofdprijs aan de haal. Het bedrijf achter Magi Pro, BEVIL sprl, levert de onderhoudsproducten voortaan met navullingen in een schroefdop met 20 ml hoogconcentraat. Door het pas thuis te mengen met een halve liter water, is er veel minder verpakking nodig.

De overige winnaars in de verschillende categorieen

Vermindering gewicht/volume:

Door gas en lucht samen te drukken, werden de Deo compressed spuitbussen van Dove, AXE en Rexona fors kleiner. Zo slaagde Unilever erin de omvang van de verpakking te verminderen en het transport efficiënter te maken, terwijl de flessen even lang meegaan.

Oorsprong materialen:

Colruyt en VPK Packaging België hebben samen een cradle to cradle cyclus op poten gezet. Colruyt levert 15.000 ton oud karton aan VPK paper, dat vervolgens verwerkt wordt tot onder meer tot de Ecobox, die sinds kort aan elke kassa wordt verkocht door de Colruyt winkels. De klanten kunnen deze doos meerdere malen gebruiken voor hun boodschappen in te vervoeren. Daarna kunnen de klanten de Ecobox makkelijk recycleren of er zelfs bij hun oud papier en karton buiten zetten.

End of life:

Dankzij het gebruik van alternatieve grondstoffen is Compy van ACE Packaging de 1e papieren zak die thuis composteerbaar is én hiervoor officieel het OK compost HOME certificaat draagt. De papieren zak (of vel) kan thuis samen met het groenten- en fruitafval op de composthoop of in de compostbak. ACE Packaging maakte zelfs de inkt op de zakken met hernieuwbare materialen.

Vermindering verspilling:

Bij Delhaize zit de skin pack vacuümverpakking van vlees voortaan rond het vlees zelf. Daardoor is het dubbel zo lang houdbaar als vroeger — tot negen dagen — en voorkomt de keten verspilling in zowel de supermarkten, als bij de consument thuis die het vlees ook voor langere tijd in de koelkast kan bewaren. De verpakking resulteert ook in sappiger, malser en lekkerder vlees.