Nieuwe Alpla-fabriek recyclet jaarlijks 18.000 ton rPET

De ALPLA Group heeft samen met de joint venture-partners Ecohelp en UPT haar eerste PET-recyclingfabriek in Roemenië geopend. Na een bouwtijd van negen maanden en een investering van ongeveer 7,5 miljoen euro staat er een ultramoderne fabriek die jaarlijks 18.000 ton PET recyclet uit huishoudelijk afval. De nieuwe onderneming genaamd PET Recycling Team Targu Mures voorziet de Zuidoost-Europese markt van food-grade rPET en bevordert zo de circulaire economie in de regio.

Inmiddels is de eerste extrusielijn voor de productie van hoogwaardig rPET-granulaat uit PET-vlokken in gebruik genomen. De joint venture-partners zullen op 4 mei 2023 de officiële openingsceremonie organiseren.

‘Het groeiende belang van lokale recyclingprocessen vraagt om meer betrokkenheid in de regio. Samen met onze partners bundelen we onze krachten, verhogen we de verwerkingskwaliteit van het gerecyclede PET-materiaal en zorgen we voor een langdurige bevoorrading van de Zuidoost-Europese markt’, zegt Georg Lässer, Director Business Development, Procurement and Sales Recycling bij ALPLA. Uitbreidingspotentieel is al geïdentificeerd – de fabriek heeft ruimte voor een tweede extrusielijn, die de capaciteit zou verdubbelen.

Succesvol partnerschap

De joint venture, die in het najaar van 2021 werd opgericht, combineert de vaardigheden van de drie betrokken bedrijven. ALPLA brengt zijn jarenlange expertise als wereldwijde recyclingspecialist en verpakkingsfabrikant met zich mee, terwijl United Polymer Trading (UPT) een uitgebreid distributienetwerk heeft voor kunststoffen en gerecycled materiaal. Het lokale bedrijf Ecohelp levert het materiaal in de vorm van gerecyclede PET-vlokken op basis van PET-flessen uit het huisvuil. Het foodgrade rPET-granulaat dat uit dit proces ontstaat, dient vervolgens als uitgangsmateriaal voor nieuwe preforms en flessen.

Lokale recycling

‘De samenwerking is een goed voorbeeld van hoe lokale recycling kan worden verbeterd en duurzame economische ontwikkeling kan worden gegarandeerd. We vullen een gat in de markt voor hoogwaardig gerecycled materiaal in Roemenië en aangrenzende landen’, zegt Mihail Moloiu, general manager bij PET Recycling Team Targu Mures.

De nieuwe recyclingfabriek heeft ongeveer 20 nieuwe banen gecreëerd.

Wereldwijde uitbreiding van recyclingactiviteiten

ALPLA investeert tot 2025 jaarlijks 50 miljoen euro in de verdere uitbouw van haar recyclingactiviteiten. Met zijn activiteiten voor de productie van hoogwaardige gerecyclede materialen promoot het wereldwijde bedrijf volledige recycling in zoveel mogelijk delen van de wereld. In totaal bedraagt de jaarlijkse productiecapaciteit van de recyclingbedrijven en samenwerkingsverbanden van ALPLA over de hele wereld ongeveer 203.000 ton rPET en 74.000 ton rHDPE.