‘Doel is verpakken zonder downtime’

Met GRIPS.world introduceerde Machinebouwer Gerhard Schubert op interpack haar eigen web based platform voor Industry 4.0.

Het nieuwe platform maakt het mogelijk om machines over de hele wereld online te monitoren en preventief onderhoud te plegen.

‘Het doel is machines die nooit stilstaat,’ zegt Gerald Schubert. ‘Een droom voor veel leidinggevenden.’ Data Box vormt de basis voor GRIPS.world. De machinebouwer gaat deze interface standaard inbouwen in iedere Schubert’s TLM verpakkingsmachines. Het verzamelt alle relevante informatie over onderhouds-, controle- en machineprestaties en verzendt deze naar GRIPS.world voor evaluatie. Indien nodig stuurt de applicatie een preventieve onderhoudsmelding aan de productiemanager op zijn mobiele apparaat. Dit gebeurt voordat de daadwerkelijke slijtage kan leiden tot een storing. Het programma stelt dan mogelijke herstelmaatregelen voor aan de productie manager en het programma leidt hem intuïtief door de te volgen onderhoudsstappen.

De basis voor de visuele weergave op het dashboard is de digitale tweeling, die een belangrijk element is in GRIPS.world. Dit is een driedimensionale afbeelding van de TLM-verpakkingsmachine die in realtime beweegt met behulp van de originele input van het VMS controlesysteem.
Een ander voordeel van het digitale platform is het bestellen van reserveonderdelen. Reserveonderdelen, die bij aanpassingen aan de machine zouden moeten worden aangepast, worden slechts één keer in een database opgeslagen. Uitgebreide Excel-tabellen, die meestal leiden tot overbodige gegevens en niet zelden tot fouten, behoren tot het verleden. Verder is het ook mogelijk om de productkwaliteit te evalueren en snel in te grijpen als deze onvoldoende is, zelfs voordat er een storing optreedt.

www.gerhard-schubert.de