Green Product Award: 5 duurzame verpakkingsinnovaties op All4Pack

Green Product Award: 5 duurzame verpakkingsinnovaties op All4Pack

De jury van de Green Product Award heeft dit jaar uit 100 “groene producten” vijf verpakkingsinnovaties geselecteerd die te zien waren op de Franse vakbeurs All4Pack. Deze innovaties, die allemaal inspelen op de groeiende vraag naar duurzame en circulaire oplossingen, bieden elk op hun eigen manier een alternatief voor conventionele materialen en technieken. In dit artikel bespreken we deze vijf innovatieve producten die de verpakkingswereld veranderen.

Sterke en duurzame kabelbinders van houtvezels

FibreStrap is een alternatief voor de traditionele plastic kabelbinders die vaak in industriële en logistieke toepassingen worden gebruikt. Waar conventionele binders gemaakt zijn van kunststof, bestaat FibreStrap uit houtvezels afkomstig uit de bossen van Scandinavië. Dit materiaal is niet alleen zeer sterk, maar ook biologisch afbreekbaar en recyclebaar.

Wat FibreStrap bijzonder maakt, is dat het net zo veel gewicht en druk aankan als plastic binders, maar zonder dezelfde impact op het milieu. De houtvezels zijn afkomstig uit gecertificeerde bronnen en vormen 85% van het totale materiaal. FibreStrap is ontworpen om afval en vervuiling te verminderen en past in de visie van een circulaire bio-economie. Het product kan worden gebruikt voor bundelen, bevestigen en verzegelen in verschillende industrieën, van bouw tot logistiek. Na gebruik kan het eenvoudig worden gerecycled of gecomposteerd, wat de milieu-impact verder beperkt.

Green Product award All4Pack

 

Plasticvrije barrière voor voedselverpakkingen

Nanopool GmbH heeft met NP SiOPack een innovatieve oplossing ontwikkeld voor plasticvrije voedselverpakkingen. Deze ultradunne, onzichtbare coating kan worden aangebracht op materialen zoals papier, karton en gevormd pulp. De coating biedt stabiliteit en beschermt tegen vocht en vet, waardoor het ideaal is voor voedselverpakkingen. Een van de belangrijkste voordelen van NP SiOPack is dat het volledig recyclebaar is, zonder de noodzaak van PE-folie die vaak in voedselverpakkingen wordt gebruikt.

De barrièrelaag van NP SiOPack is niet alleen functioneel, maar ook duurzaam. Het materiaal is volledig afbreekbaar en volgens de producent onschadelijk voor het milieu. Een ander voordeel is de flexibiliteit die het ontwerpers biedt; dankzij de randbescherming kunnen verpakkingen in elke gewenste vorm worden ontworpen, zonder in te leveren op duurzaamheid of voedselveiligheid.

Green Product award NP Siopack All4Pack

 

Herbruikbare oplossing voor de horeca

GoodBowl, ontwikkeld door thermohauser GmbH, biedt een herbruikbare oplossing voor de groeiende vraag naar duurzame verpakkingen in de horeca. Deze kommen, die verkrijgbaar zijn in drie maten en twee kleuren, kunnen eenvoudig worden gestapeld en passen perfect in standaard transportboxen. Het ontwerp is gericht op gebruiksgemak en duurzaamheid, en is ideaal voor to-go-concepten en bezorgservices.

GoodBowl helpt horecabedrijven afval te verminderen door het gebruik van wegwerpverpakkingen te beperken. De kommen zijn volledig recyclebaar en gemaakt van materialen die langdurig meegaan zonder hun functionaliteit te verliezen. Dit maakt GoodBowl tot een goedekeuze voor bedrijven die zowel hun ecologische voetafdruk willen verkleinen als willen investeren in een duurzame oplossing voor hun verpakkingsbehoeften.

Green Product award Good Bowl All4Pack

 

Gastronorm-containers

eatTAINABLE is een innovatief herbruikbaar systeem gebaseerd op roestvrijstalen Gastronorm-containers, die al sinds 1964 de standaard vormen in de cateringindustrie. Dankzij verschillende formaten en uitvoeringen zijn ze inzetbaar voor zowel to-go maaltijden als bulksystemen. Via retrofittable QR-code stickers kunnen de containers worden uitgeleend en gevolgd zonder statiegeld, door ze met een klant-QR-code te koppelen via de gratis eatTAINABLE app. Het systeem is volledig voedselveilig en recyclebaar, omdat het roestvrij staal gebruikt zonder voedselcontact met plastic. Dit systeem, ontwikkeld door Rieber GmbH & Co. KG, biedt cateraars een circulaire en duurzame oplossing voor voedselopslag en -transport.

eatainable-Rieber-Green Product All4PAck

 

Zeewier als grondstof voor composteerbare verpakkingen

Een  innovatie van SEA FOAM, de SEAWEED FOAM-verpakking, speelt in op de toenemende vraag naar composteerbare verpakkingen. Het materiaal, gemaakt van zeewier en water, is volledig biologisch afbreekbaar en kan thuis worden gecomposteerd. SEAWEED FOAM biedt een alternatief voor synthetische verpakkingen.

Deze verpakking is niet alleen minder milieubelastend, maar ook functioneel. Het materiaal is sterk genoeg voor uiteenlopende toepassingen en biedt bedrijven de mogelijkheid om hun verpakking op een duurzame manier te ontwerpen. SEA FOAM benadrukt dat zelfs wanneer de verpakkingen in het milieu terechtkomen, ze op een natuurlijke wijze worden afgebroken zonder schade aan te richten.

All4Pack Sea Foam

Duurzaam, maar ..

De vijf innovaties die op All4Pack werden gepresenteerd, hebben één gemeenschappelijk doel: het verminderen van de ecologische voetafdruk van verpakkingen. Of het nu gaat om het vervangen van plastic binders door houtvezels, het ontwikkelen van zeewierverpakkingen, of het aanbieden van herbruikbare kommen voor de horeca, elke innovatie toont aan dat duurzaamheid en functionaliteit hand in hand kunnen gaan.

Biobased hoeft niet altijd beter te zijn, zo blijkt uit recent onderzoek. Een nieuwe studie van de Britse universiteiten Bangor en Plymouth waarschuwt dat bio-based vezels, zoals viscose en lyocell, een onverwachte bedreiging kunnen vormen voor het milieu, vooral voor bodemorganismen zoals regenwormen. Het onderzoek toont aan dat deze bio-based vezels bij hoge concentraties hogere sterfte bij regenwormen veroorzaken dan conventionele polyestervezels. Viscose bleek de reproductie van regenwormen te verminderen, terwijl lyocell hun groei beperkte en het graafgedrag verhoogde. Deze resultaten roepen vragen op over de milieuvriendelijkheid van bio-based verpakkingen, wat suggereert dat meer uitgebreide testen en aandacht voor de volledige levenscyclus van materialen nodig zijn om echte duurzaamheid te waarborgen.