Een machine, enorm assortiment producten

Een 12-kops Fresh Food weger van Ishida Europe heeft de toonaangevende Belgische delicatessenproducent Deldiche in staat gesteld een enorm assortiment van verschillende producten op één machine te verwerken.

De voedselproducten van Deldiche zijn afkomstig uit de hele wereld en het bedrijf is altijd op zoek naar nieuwe smaken en vernieuwingen voor hun grote klantenkring, waaronder speciaalzaken en delicatessenwinkels. Naast het uitgebreide productassortiment draagt het bedrijf de versheid van hun producten hoog in het vaandel. Dat betekent dat er geen grote hoeveelheden op voorraad worden gehouden, maar dat er snel wordt ingespeeld op de dagelijkse orders van klanten. Het onvermijdelijke gevolg is dat de productieruns kort zijn en orders zo snel mogelijk moeten worden verzonden.

Hoewel automatisering van het verpakkingsproces een voor de hand liggende oplossing leek, waren met name het grote aantal verschillende producten en hun verschillende verwerkingseigenschappen een uitdaging. Dit wordt toegelicht door Koen Ryssaert, productiemanager bij Deldiche: “Wij stelden BRN voor de uitdaging om een weegoplossing te vinden voor het verwerken van letterlijk honderden verschillende producten, waaronder ook zeer plakkerige en kwetsbare delicatessen.

De flexibele opstelling van de Ishida CCW-M-112 omvat 12 lineaire banden die de toevoer naar de hoppers van de multiheadweger verzorgen. Vóór de banden bevindt zich een operator, die de stroom van producten naar de hoppers kan regelen. De 12 belt feeders en 12 sets met hoppers van de weger bieden Deldiche de mogelijkheid om twee verpakkingen tegelijkertijd te vullen en daarmee de verpakkingssnelheid te verdubbelen.

Net zo belangrijk is dat de M-112 twee verschillende producten in dezelfde verpakking kan mixen, met behulp van software die ervoor zorgt dat het uiteindelijke doelgewicht altijd uiterst nauwkeurig en consistent wordt bereikt. Dit is vooral belangrijk voor het beheer van duurdere items.

De meest gebruikte verpakkingen zijn potten van 150 gram en 200 gram, maar de weger heeft flexibiliteit voor het verpakken van vele andere formaten, tot emmers van maar liefst 10 kilo. Om de producten in de potten te wegen, worden er speciale dooptrechters in de pot neergelaten om het product zonder morsen af te geven.