Packaging Innovations Award voor lasergraveer coating DSColor

De Packaging Innovations Award ging naar een technische innovatie met een zichtbare meerwaarde voor verpakkingen, ”Holoptic Paint, de gezamenlijke inzending van DSColor en Dehaye Plastics. Het hoge niveau en de diversiteit van de innovaties maakten de keuze van een top 3 niet gemakkelijk. Inzendingen van GBO, Tetrapak, Milliken en Constantia flexibles haalden het podium net niet.

Op een gedeelde derde plaats staan de inzendingen van Cavariana en Cobelplast.

Cavariane

Cavariane is een aantrekkelijk totaalconcept van een product, ingekapselde olijfolie met een textuur van kaviaar, in een bijhorende glazen 50 grams verpakking. De olijfoliebolletjes breken in de mond en zorgen voor een explosieve, sensorische sensatie. De verpakking sluit hier goed op aan. De glazen pot is voorzien van een sleeve van 250 grams Materico Gesso papier met embossing en holografisch papier. Het bolletjeskarakter van het product komt op een elegante wijze terug in de embossing.

Cavariane

Cobelplast

Cobelplast ontwikkelde uit duurzaamheidsoverwegingen een flexibele meerlagige folie als alternatief voor PVC voor hervulbare pouch-verpakkingen. Belangrijk was dat de karakteristieke eigenschappen van PVC behouden blijven, waaronder de verwerkbaarheid van de folie door middel van high frequency sealing. Daarnaast moest de ontwikkeling ook voldoen aan de mechanische eigenschappen van PVC zoals drukopbouw tot 170 kg en temperatuurresistentie doorheen de supply chain. Een densiteitsverlaging door gebruik van recyclaat in de tussenlaag, draagt bovendien bij aan een betere carbon footprint, met behoud van eigenschappen vergeleken met PVC. Additioneel slaagt Cobelplast erin aroma-doorlaatbaarheid te verwezenlijken, waardoor de consument gemakkelijk voor een geur of smaak kan kiezen, die zijn/haar voorkeur heeft.

Cobelplast

Steurs Graphic Solutions

Op de tweede plaats eindigde Steurs Graphic Solutions met twee complementaire innovatieve oplossingen voor het in flexodruk bedrukken van verpakkingen. De color management technologie “S-color” maakt het mogelijk om, naast het optimaliseren van het aantal gebruikte kleuren in een verpakking, ook de merkkleuren te vrijwaren. In luttele seconden kan beoordeeld worden wat de beste kleurkeuzes zijn voor een beeld. Zo kan veel sneller en kostenefficiënter het prepress en repro-proces ingericht worden. Het resultaat is een verpakking met gemiddeld minder kleuren, maar wel met meer kracht en consistentie.

Steurs

Specifiek voor flexodruk heeft Steurs Graphic Solutions een plaat-technologie ontwikkeld, “S-dot”, waarbij de inktoverdracht niet meer afhankelijk is van de perskarakteristieken maar enkel van de plaat zelf. Tevens wordt de klassieke punttoename in flexodruk beperkt. Volvlakken worden beter en rasterpartijen worden zachter afgedrukt. Volvlakken en raster zijn bovendien perfect te combineren in één  plaat. De details staan haarscherp op de verpakking en uitvloeiingen van een kleur zijn veel egaler. Verder is er minder inkt nodig.

DSColor en Dehaye Plastics

De winnaar van de Packaging Innovations Award 2015 is de gezamenlijke inzending van DSColor en Dehaye Plastics, ”Holoptic Paint”. Dit is een innovatieve coating die nieuwe mogelijkheden creëert voor lasergravering. Het vernieuwende van de coating is dat er maar één laag verf nodig is die na een laserbehandeling het effect krijgt van meerdere lagen. Een groot scala aan mogelijkheden opent zich voor high-value productverpakkingen als cosmetica en parfums. Verpakkingen waarop de coating wordt aangebracht kunnen door middel van lasergravering voorzien worden van bijzonder fraaie afbeeldingen, dessins, logo’s en andere visuele tekens. Met name de nieuwe, mooie kleurschakeringen en de brede keuze daarin voor de cliënt zorgen voor veel mogelijkheden op een fraai eindresultaat.

De jury was ook onder de indruk van het traject dat tot het eindresultaat heeft geleid. Twee jaar hard werken op basis van een eigen visie, met vallen en opstaan en zonder garantie op succes is precies het soort innovatie dat de Packaging Innovations Award beoogt te stimuleren.

DS Color

De vakjury

  • Annick Van Put, Voormalig Shopper/Channel centric Packaging & Portfolio Innovation Leader Procter & Gamble;
  • Walter Hart, M.Sc European patent attorney (associate partner) bij EP&C
  • Dr. ir. Mieke Buntinx, Docent Verpakkingstechnologie Universiteit; Hasselt, Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen & Onderzoeksgroep VerpakkingsCentrum IMO-IMOMEC;
  • Ir. Yves De Groote Hoofdredacteur van verpakkingsmagazine Packaging.

Meer informatie over deelnemende innovaties is te vinden op: www.packaging-innovations.be.