ProSweets presenteert machines voor productie van functionele snoepjes

Van 28 tot en met 31 januari 2024 staat bij ProSweets Keulen alles in het teken van de oplossingen van de toeleveringsindustrie voor de snoep- en snackindustrie. Veranderd koopgedrag, ecologische thema’s, zoals duurzaamheid en steeds kortere innovatiecycli zijn enkele van de sleutelwoorden die op het evenement onder de aandacht worden gebracht.

Een andere trend die wordt waargenomen door de exposanten van het evenement is snoep met actieve ingrediënten. Tot nieuwe innovaties behoren onder meer hygiënische systemen voor zetmeelvrij doseren om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar functionele producten, aldus de beursorganisatie.

Groter marktaandeel

In 2022 steeg de omzet van OTC-geneesmiddelen (over the counter) die zonder recept verkrijgbaar zijn, met ongeveer 10% tot meer dan tien miljard euro alleen al in Duitsland. Dit komt overeen met ongeveer een vijfde van de totale Europese omzet. Fruitgums en gekookte snoepjes zullen in de toekomst een nog groter marktaandeel vertegenwoordigen in de farmaceutische sector, omdat ze met hun populaire textuur en gediversifieerde vormen steeds meer de klassieke kauwtabletten vervangen.

Een trend die zal worden weerspiegeld door een nieuwe generatie systemen voor poederloze productie bij ProSweets Keulen. Een aantal daarvan zijn geschikt voor de productie van chocolade of geleiproducten, maar ook beschikbaar als productiesysteem voor OTC-snoepjes op basis van pectine, gelatine, zetmeel, carrageen of agar-agar. De moderne lijnen worden gebruikt voor de productie van massa’s met een hoog drogestofgehalte en hoge viscositeit, maken het vormen in herbruikbare mallen mogelijk en voldoen tegelijkertijd aan de hoge hygiënenormen.

Oplossingen voor poederloze productie

Omdat de klassieke productie met vormzetmeel niet voldoet aan de strenge GMP-voorschriften, oriënteert Winkler und Dünnebier Süßwarenmaschinen (WDS) zich op de hygiënische ontwerpcriteria die kenmerkend zijn voor de farmaceutische industrie. Speciaal voor de productie van OTC-fruitgums op ConfecECO- en ConfecPRO-machines heeft WDS een techniek ontwikkeld voor het gieten in polycarbonaat mallen.

Volledig geïntegreerde procesinstallatie

Hänsel Processing biedt ook oplossingen voor snoepproducenten, die OTC-supplementen en nutraceuticals in zowel vloeibare als in poedervorm verwerken. Het bedrijf is erin geslaagd een volledig geïntegreerde procesinstallatie te ontwikkelen, de Sucroliner, die de snoepmassa’s met een laag restwatergehalte verwerkt. Speciale aandacht wordt hierbij besteed aan het hygiënische ontwerp van de procesinstallatie met zijn roestvrijstalen uitvoering en volledig geïntegreerde CIP-reiniging (cleaning in place).

<Foto: Hänsel Processing: Sucroliner>

OTC-productielijnen

Moderne OTC-productielijnen zoals de 800 Robotic NS die Tanis aanbiedt, hebben een capaciteit van maximaal 290.000 fruitgums en jelly beans per uur. De robotgestuurde lijn is receptgestuurd en past zich volgens het bedrijf daardoor automatisch aan om een optimaal gesynchroniseerd proces te garanderen.

<Foto: Tanis: 880 Robotic NS>