REDUCE EN RECYCLE

De discussie over de milieubelasting rondom verpakkingen is groot. Sommige mensen vinden dat politici actie moeten ondernemen via een verbod of een extra belasting. Anderen zijn van mening dat klanten met hun aankoopbeslissingen de richting van de trend in toekomstige verpakkingsmaterialen kunnen beïnvloeden. Wat zijn de alternatieven?

Recycle

Het probleem is niet de verpakking zelf, maar de enorme hoeveelheden afval die we op onze planeet achterlaten. Duurzame verpakkingen die 100% recyclebaar zijn of al gemaakt zijn van gerecycled materiaal is een oplossing om het afvalprobleem onder controle te krijgen. In tijden van klimaatcrisis is er ook een groeiende vraag naar recyclebare verpakkingen zoals papier of graspapier. Dit laatste is een absoluut trendmateriaal dit jaar. De productie van composteerbaar graspapier bespaart zowel water als CO2 en is energiebesparend. Daarnaast versterken papieren verpakkingen met een eigen logo ook nog het imago van uw bedrijf. Waarom niet adverteren met milieuvriendelijke waarden?

Reduce

De mensen worden zich steeds meer bewust van het milieu en de handel zou hierop moeten reageren. Om deze reden overwegen fabrikanten hoe ze de verpakking van hun producten kunnen verminderen. Uiteindelijk profiteert iedereen: des te minimalistischer een pakket is, des te meer kosten het bedrijf bespaart en transparanter zijn externe imago is. Daarom worden steeds meer goederen geëtiketteerd met een banderol die de belangrijkste informatie over het product bevat. Zo zien klanten wat ze kopen en voelen ze zich niet bedrogen door veel verpakkingen met weinig inhoud.

Smart packaging

De toenemende digitalisering van bedrijven is ook merkbaar in de verpakkingssector. connected packaging of smart packaging verwijst naar een sterker netwerk van de analoge en digitale wereld. Waar voorheen vooral fabrikanten en retailers in het netwerk waren opgenomen, zouden consumenten nu ook de mogelijkheid moeten hebben om via social media-kanalen contact op te nemen met het bedrijf. In plaats van alle productinformatie op de verpakking te printen, zoals tot nu toe het geval was, worden v steeds vaker barcodes of QR-codes toegepast. Klanten kunnen deze scannen met hun smartphone en krijgen zo extra informatie over het product.