STAPPENPLAN VOOR DUURZAMERE VERPAKKINGEN

Mondi, producent van duurzame verpakkingen en papier-oplossingen, en de in München gevestigde Pacoon, een verpakkingsstrategie en design consultancy, hebben de krachten gebundeld.

Het doel is om zowel bedrijven als consumenten beter te informeren over duurzamere verpakkingen. De twee bedrijven zullen ook informeren over recycling gedrag, met inbegrip van een interactieve kaart die wereldwijd de verschillende handelswijzen over afval aangeeft.

Verschillende concepten

Pacoon toonde op ProSweets 2019 verschillende concepten gericht op kenmerken variërend van recyclebaarheid en materialen uit hernieuwbare bronnen, naar bioplastics, gecoat papier, en mono-materiaal verpakkingsconstructies, inclusief Mondi’s mono-materiaal BarrierPack Recyclable – een stazak  die naar eigen zeggen 100% recyclebaar is.

Thomas Kahl, project manager EcoSolutions bij Mondi Consumer Packaging, legt uit: ‘BarrierPack Recyclable is opgebouwd uit twee lagen polyethyleen (PE). Het materiaal is stijver, sterker en lichter dan een conventionele PET/PE laminaat van dezelfde dikte, en kan worden gebruikt voor pre-geproduceerde verpakkingen als stazakken, of rechtstreeks worden gevormd op vorm-, vul- en sluitmachines (FFS).’

Plastic folie vervangen

Onderzoekers ontwikkelen in toenemende mate papier- en op vezels gebaseerde verpakkingen die barrières bieden voor het vervangen van plastic folie.

‘Dit functionele papier is een uitdaging voor onze industrie, maar ook een grote mogelijkheid wanneer het geschikt is voor vezel recyclingstromen’, zegt Kahl.

‘Het is mogelijk om doeltreffende verpakkingen zonder een folielaag te produceren voor producten als biscuits of chocolade. Dit verbaast mensen nog steeds’, stelt Peter Désilets, Pacoons algemeen directeur.

www.mondigroup.com

www.pacoon.de