Ruim zes op de tien Belgische voedingsbedrijven beschouwen de ontwikkeling van alternatieve voedingsmiddelen, ook wel aangeduid als “new food”, als een prioriteit. Dat blijkt uit een recent onderzoek van MT Sprout in opdracht van Tetra Pak. Deze categorie omvat onder meer plantaardige vleesvervangers, kweekvlees, en zuivelalternatieven op basis van fermentatie of algen. De toenemende vraag van consumenten naar duurzamere voedingsopties vormt daarbij de belangrijkste drijfveer.
Volgens het onderzoek merkt 68% van de ondervraagde bedrijven een stijgende vraag naar alternatieven voor conventionele dierlijke producten. Nieuwe technologieën – zoals biomassafermentatie en precisiefermentatie – worden eveneens gezien als kansrijk. Respectievelijk 15% en 22% van de bedrijven geeft aan hierin potentieel te zien voor productontwikkeling.
Plantaardige zuivel- en vleesvervangers worden door 37% van de respondenten genoemd als belangrijkste innovaties voor de komende vijf jaar. Ook producten op basis van algen (20%) en gekweekt vlees (15%) worden als veelbelovend gezien. Daarbij ligt de focus van producenten vooral op kostprijsbeheersing (60%), voedingswaarde (58%) en verbetering van smaak en textuur (52%).
De groei van het new food-segment gaat echter niet zonder uitdagingen. Zo geeft 58% van de respondenten aan dat investeringen in technologie en infrastructuur een belangrijke barrière vormen. Daarnaast noemen bedrijven weerstand bij consumenten (28%) en gebrek aan kennis over alternatieve voeding (22%) als obstakels. Technische en logistieke beperkingen worden door 15% genoemd.
Tetra Pak geeft aan wereldwijd te investeren in testfaciliteiten voor de ontwikkeling van nieuwe voedselconcepten. Volgens Michiel le Feber, Processing Sales Manager bij Tetra Pak, is samenwerking in de keten essentieel om tot schaalbare, duurzame oplossingen te komen.
HET ONDERZOEK
Om beter te begrijpen hoe de Belgische voedingsindustrie aankijkt tegen de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen, voerde de verpakkingsproducent een onderzoek uit in samenwerking met MT Sprout. De studie verzamelde de meningen van professionals uit verschillende functies binnen de voedselsector, met focus op trends, uitdagingen en toekomstmogelijkheden voor alternatieve voedselproducten. 65 respondenten die actief werken in de voedselsector vulden de enquête in. Ze deelden hun visie over hun rol, motivatie, uitdagingen en innovatiestrategieën rondom nieuwe voedingsmiddelen.