Tetra Pak investeert € 400 miljoen in tethered caps

Tetra Pak heeft tot nu toe € 400 miljoen geïnvesteerd in de lancering van haar tethered caps voor kartonnen drankverpakkingen, een sluiting die vast blijft zitten aan de verpakking. Hiermee speelt de verpakkingsproducent in op de Europese Single Use Plastics (SUP)-richtlijn die in 2024 van kracht wordt. De nieuwe doppen zijn ontworpen om zwerfafval te voorkomen en zijn ook verkrijgbaar in plantaardige opties om de CO2-voetafdruk van de verpakkingen te reduceren. Vijf Europse drankenproducenten hebben de primeur.

De nieuwe doppen spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van zwerfafval, omdat de tethered caps aan de verpakking blijven vastzitten. De doppen zijn ook verkrijgbaar in plantaardige opties, gemaakt van polymeren op basis van verantwoordelijk geteeld suikerriet, waardoor het aandeel van hernieuwbare materiaal in de verpakkingen toeneemt. De keuze voor plantaardige doppen helpt de ecologische voetafdruk van de verpakkingen te verkleinen. Bovendien bevat het grootste deel van Tetra Pak’s portfolio voor tethered caps minder plastic. Afhankelijk van de gekozen optie reduceert het bedrijf zijn plasticgebruik met 7 tot 15%.

Investeringen tethered caps

‘In totaal investeren we ongeveer € 400 miljoen in de ontwikkeling en uitrol van de tethered caps’, zegt Ola Elmgvist, vice president Packaging Solutions bij Tetra Pak. ‘Hieronder valt een investering van € 100 miljoen vorig jaar in onze Châteaubriant-fabriek in Frankrijk. Deze was om de productie van de tethered caps te versnellen. Door parallel in meerdere projectstromen te werken en ongeveer 40 verschillende kartonnen drankverpakkingen van tethered caps te voorzien, verwachten we tegen het einde van het jaar meer dan 1,5 miljard van dergelijke verpakkingen te verkopen.’

Ombouwkits

De HeliCap26Pro van Tetra Pak.

‘Om de tethered caps op bestaande lijnen te implementeren hebben we ombouwkits ontwikkeld’, zegt Ola Elmgvist. ‘Uit de huidige projecten blijkt dat de ombouw een minimale impact heeft. Kijk je bijvoorbeeld naar de de HeliCap 26 Pro sluiting met Tetra Prisma Aseptic 1000 verpakking als referentie, zal de dopapplicator kleine aanpassingen ondergaan aan bij de sortering, het transport en de houder van de dop, waarvoor naar schatting 75 manuren nodig zijn. Tegelijkertijd hebben we oplossingen, zoals DreamCap26 Pro, die geen enkele aanpassing in de dopapplicator vereisen, ze zijn volledig ‘plug & play’. De effecten variëren afhankelijk van wat de gekozen oplossing tethered cap.’

Vijf nieuwe verpakkingen

Het is voor Tetra Pak een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van haar duurzaamheidsambities. Momenteel worden er in de Baltische staten, Duitsland, Ierland en Spanje in verschillende productcategorieën vijf nieuwe verpakkingen met tethered caps geïntroduceerd. Het betreffen de introducties bij de drankenproducenten BBL (Ierland), Cido Grupa (Baltische staten), LY Company Group en Peluva (Spanje) en Weihenstephan (Duitsland).

• In mei zal de Ierse waterproducent Borrisoleigh Bottling (BBL) beginnen met de commerciële productie van de nieuwe plantaardige C38 Pro tethered cap op de Tetra Top 330 en Tetra Top 500 kartonnen verpakkingen.

• In de Baltische staten test sapproducent Cido Grupa sinds februari 2022 de nieuwe HeliCap 26 Pro-sluiting op een Tetra Prisma Aseptic 1000 Square-verpakking.

• In Spanje begint waterproducent LY Company Group binnenkort met de commerciële productie van de nieuwe plantaardige DreamCap 26 Pro-sluiting op een Tetra Prisma Aseptic 330 Square-verpakking.

• Ook in Spanje heeft zuivelproducent Lactalis Puleva ervoor gekozen om vanaf maart 2022 de nieuwe HeliCap 23 Pro-sluiting in plantaardige optie te testen voor het merk Lauki, verpakt in de Tetra Brik Aseptic 1000 Slim-verpakking.

• In Duitsland test zuivelproducent Weihenstephan binnenkort de productie van de nieuwe LightWing 30 sluiting, op een Tetra Brik Aseptic 1000 Edge verpakking.

300 verpakkingslijnen

‘We zijn zeer verheugd dat we onze klanten verpakkingen met een tethered cap kunnen aanbieden’, zegt Ola Elmgvist. ‘Zo dragen wij bij aan hun duurzaamheidsambities. We zijn – beginnend met deze vijf nieuwe verpakkingen – van plan om tegen eind 2022 ongeveer 300 verpakkingslijnen in Europa uit te rusten met een tethered cap unit. In de gehele waardeketen is er behoefte aan verandering en deze eerste samenwerkingen zijn een belangrijke stap om de voedsel- en drankenindustrie versneld te bewegen naar een koolstofarme circulaire economie.’

Gemak tethered cap

Naast het verminderen van zwerfafval zijn de nieuwe verpakkingen met tethered caps van Tetra Pak ontworpen om het gemak voor de consument te vergroten. Tussen 2019 en 2022 heeft Tetra Pak meerdere consumentenonderzoeken over het consumentengemak van tethered caps geïnitieerd in Spanje, Duitsland, Italië en Polen. Deze nieuwe doppen zijn gemakkelijk te openen en weer te sluiten voor later gebruik en hebben zorgvuldige afmetingen voor soepel schenken en drinken. Tetra Pak heeft ook fors geïnvesteerd in een verbeterde productie-ervaring voor haar klanten. De nieuwe, hoogwaardige, geautomatiseerde productielijnen van Tetra Pak voor tethered caps maken gebruik van kunstmatige intelligentie-technologie voor verhoogde efficiëntie.