VERBOD OP KUNSTSTOF PRODUCTEN

Geen ballonstokjes, plastic borden, rietjes, wattenstaafjes, snoepwikkels, kunststof bekers en roerstaafjes meer in de Europese Unie.

De Europese Commissie heeft besloten een verbod te leggen op eenmalige plastic producten en presenteerde deze week al eerder uitgelekte plannen om het gebruik van dit soort producten te beperken. Dit verbod is bedoeld om te voorkomen dat het kunststof als zwerfvuil in het milieu en met name in de zee terecht komt. Voor alles waar plastic in zit, zal statiegeld of een heffing moeten worden betaald. Sommige producten worden verboden, ‘maar alleen als er een betaalbaar alternatief voorhanden is’, vermeldt de commissie in de voorstellen die de komende jaren van kracht moeten worden.

Er zijn al organisaties, zoals Unilever, Coca-Cola, Mars en Pepsico, die zich hebben gecommitteerd om in uiterlijk 2025 voor 100% te zijn overgestapt op herbruikbare, recyclebare of composteerbare plastics.

Statiegeld

Binnen zeven jaar moeten alle EU-landen een statiegeldsysteem voor plastic flessen hebben ingevoerd. In 2025 moet al 90% van alle plastic drankflessen worden ingezameld. Als stok achter de deur heft Brussel een speciale EU-belasting op plastic.

Dieren zijn niet altijd in staat om plastic van voedsel te onderscheiden. Sommige vissen zien plastic aan voor viseitjes en schildpadden zien plastic tassen aan voor kwallen. In de magen van de Noordse Stormvogel, die met open bek boven het wateroppervlak foerageert, wordt vrijwel altijd plastic aangetroffen. Dieren die naar verhouding grote stukken plastic binnenkrijgen kunnen verhongeren wanneer dat plastic hun maag-darmstelsel afsluit.

Producenten van vistuig moeten voortaan meebetalen aan het opruimen van zwerfvuil. Vistuig is met 27% verantwoordelijk voor al het zwerfvuil op de stranden.

Frans Timmermans, vice-voorzitter van de Europese Commissie: ‘Nu is het zo dat overheden en vrijwilligers de stranden opruimen en proberen de plastic soep in de oceanen te voorkomen. Wij leggen die verantwoordelijkheid waar die hoort, namelijk bij de bedrijven die de plastic producten produceren.’