igus presenteert hygiënisch ontwerp lineaire geleider

Het reinigen van machines in de voedselverwerkende industrie met chemicaliën is dagelijkse kost. Maar zelfs in de kleinste blinde vlek kan zich vocht verzamelen, wat leidt tot verontreiniging in de machine. Igus’ innovaties zijn gebaseerd op de richtlijnen voor Hygienic Design. Tijdens Empack Mechelen op 25 en 26 oktober zet igus op stand B.31 het nieuwe hygiënische lineaire geleidingssysteem in de kijker.

Steeds meer bedrijven in de voedingsindustrie willen een geoptimaliseerd ontwerp op basis van hygiënische ontwerpprincipes. Ze willen dat onderdelen een open ontwerp hebben dat bestand is tegen regelmatige reinigingsprocessen met chemicaliën, stoom en water onder hoge druk. Deze bedrijven eisen smeermiddelvrije componenten die snel gereinigd kunnen worden, zodat stilstandtijden beperkt blijven. Daarom heeft igus nu de drylin W lineaire geleiding ontwikkeld volgens de nieuwste hygiënische ontwerprichtlijnen.

Zelfdrainerende slede

Bij het ontwerp lag de focus op de ontwikkeling van een zelfdrainerende slede en rail, waardoor vloeistoffen vrij kunnen weglopen en er geen ruimtes zijn die water kunnen opvangen. Tot nu toe waren de meeste hygiënische ontwerpoplossingen gebaseerd op een volledig gesloten eenheid. De nieuwe zelfdrainerende slede bestaat volledig uit het FDA- en EU10/2011-conforme polymeer iglidur A160. Hygiënische schroeven en grote groeven worden gebruikt om te voorkomen dat water zich ophoopt. Afgeschuinde randen zorgen ervoor dat schoonmaakmiddelen gemakkelijk weglopen. De bodemafdichting beschermt de ruimte onder de rail tegen vuilophoping. Ook de assen zijn afgedicht om te voorkomen dat er spleten ontstaan waarin zich vuil kan ophopen. Voor de lineaire rail wordt een corrosievrij en hooggelegeerd 316 roestvrij staal gebruikt.

Empack stand B.31