NIEUW VOEDSELKEUZE-LOGO OP HAK PRODUCTEN

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK is gestart met het leveren van de eerste producten voorzien van het voedselkeuzelogo Nutri-Score aan supermarkten in Nederland.

HAK wilde niet wachten op de overheid die niet eerder dan dit najaar een definitieve beslissing neemt over een nieuw voedselkeuzelogo. Het nieuwe logo moet het in 2017 afgeschafte “groene vinkje” gaan vervangen. In België voert HAK al Nutri-Score op haar producten, omdat de Belgische overheid hiervoor eerder definitief heeft gekozen. Ook in Nederland ziet de producent het logo als belangrijk instrument om de groenteconsumptie te stimuleren.

Nutri-Score

Nutri-Score is naar eigen zeggen het enige voedselkeuzelogo dat naar de totale voedingswaarde van een product kijkt en door middel van een uitgebalanceerde score gunstige voedingselementen, zoals eiwitten, vezels en het percentage groenten en fruit beloont. Het rekent af met teveel vetten, suikers en zout.

Verplicht stellen

Het logo is ondertussen door de overheden in Frankrijk, Spanje, België en recentelijk Zwitserland ingevoerd. Duitsland moet hierover nog een beslissing nemen. Deelname is in de genoemde landen (nog) niet verplicht, hoewel er steeds meer stemmen in Europa opgaan om het logo verplicht te stellen.

Op de website van HAK zijn de Nutri-scores van alle groenten en peulvruchtproducten te vinden en geeft de fabrikant uitleg over hoe Nutri-Score precies werkt.

In een vergelijkend onderzoek tussen 12 landen kwam Nutri-Score als beste label naar voren.

Een soortgelijk onderzoek heeft in 2019 ook in Nederland plaatsgevonden.