STATIEGELD OP SCHOTSE DRANKVERPAKKINGEN

Schotland wil 20 pence statiegeld gaan invoeren op drankverpakkingen van kunststof, glas, aluminium en metaal. De nieuwe regeling moet eind 2021 van kracht zijn en de Schotse regering streeft er vervolgens naar om binnen drie jaar 90% van alle verpakkingen met statiegeld in te zamelen.

Het gaat om flessen voor eenmalig gebruik, variërend van een whiskyflesjes van 50 ml tot frisdrankflessen van drie liter. Elk blikje of flesje in een multipack bier, water of cola wordt belast met 20 pence. Het voorstel omvat ook online retailers. Alleen restaurants en cafés die drankjes verkopen voor consumptie op het terrein zijn uitgesloten van de regeling.

Kosten
Ewan MacDonald-Russell, van het Scottish Retail Consortium, schat in dat de kosten voor innamemachines en de logistiek in winkels en distributiecentra 100 miljoen pond gaat. De uitbreiding van het huidige systeem met glazen flessen zou het volgens hem zelfs onhaalbaar kunnen maken. En hij wijst er op dat sommige consumenten die statiegeld gaan terugkrijgen van drankjes die ze in Engeland hebben gekocht.

www.gov.scot