MCDONALD’S ZET IN OP DUURZAAMHEID

McDonald’s presenteert deze week het “Better M” platform: een breed opgezet programma om in de Europese markt het gebruik van plastic te verminderen en de recycleerbaarheid van verpakkingen te verbeteren.

McDonald’s richt zich met het “Better M” platform op het implementeren van veranderingen in de verpakkingsketen, die een duurzame impact en een positief effect op de ervaring van de consument hebben, stelt de onderneming.

Door de innovatieve oplossingen te testen in geselecteerde restaurants in Europa, zal de consument direct kennismaken met nieuwe initiatieven. De feedback die op deze wijze verzameld wordt, zal worden ingezet om te besluiten welke nieuwe ideeën worden verbeterd, opgeschaald of geïmplementeerd.

Pilots in Nederland

Ook Nederland is onderdeel van “Better M”. Zo zijn afgelopen zomer alle ballonnen in het Happy Meal vervangen door maskertjes van gerecycleerd papier. Een tiental restaurants in Nederland doet diverse tests met het uitgeven van minder en duurzamere materialen, zoals minder dekseltjes, papieren rietjes en herbruikbare koffiebekers. Hiernaast werkt McDonald’s verder aan de verduurzaming van voorverpakte producten. Zo zijn de sap- en smoothieflesjes gemaakt van 100% gerecycleerd PET, worden leveranciers gestimuleerd om zo min mogelijk omverpakkingen te gebruiken en wordt er ingezet op bron- en nascheiding, recycleren en het verminderen van zwerfafval. Met de tests die nu lopen zullen in 2020 en 2021 diverse veranderingen landelijk worden uitgerold.

Verminderen van plasticgebruik in Europa

Wereldwijd is 78% van het verpakkingsmateriaal van McDonald’s gemaakt van papier of karton. Voor de Europese markt is dit meer: in Europa is slechts 12% van het verpakkingsmateriaal gemaakt van plastic. De stappen die nu bekend zijn gemaakt, zullen het gebruik van plastic door McDonald’s nog verder verminderen:

•    Meer dan 1200 ton plastic per jaar zal worden bespaard door een make-over van de McFlurry: bij de nieuwe verpakking is een plastic deksel overbodig geworden.

•    Ongeveer 1100 ton plastic per jaar zal worden bespaard door het introduceren van een deksel van vezelmateriaal voor koude dranken in Frankrijk, en later in andere landen. 

•    Plastic-vrije lepels voor de McFlurry zullen in verschillende pilots worden getest. McDonald’s gaat verschillende houten en papieren lepels aanbieden, om zo het materiaal te vinden dat het beste aansluit op de voorkeur van de consument, dat zowel duurzaam als functioneel is.

Verpakkingen verbeteren

Naast het terugdringen van plastic en het invoeren van duurzame alternatieven, gaat McDonald’s ook het verbeteren van verpakkingen onder de loep nemen, zodat recycleren en hergebruik makkelijker is:

•    Gemiddeld bieden meer dan 60% van de restaurants in acht van McDonald’s grootste EU-markten al de mogelijkheid tot recycleren van productverpakkingen. In het Verenigd Koninkrijk is dit zelfs 90%, Duitsland sluit aan met 89%. In Nederland wordt bijna een kwart van het restafval nagescheiden voor recycleren. In 2025 wil McDonald’s in 100% van alle restaurants recycleren van verpakkingen mogelijk maken. 

•    In Europa heeft McDonald’s haar wereldwijde doelstelling voor papier en karton behaald: 100% van alle kartonnen of papieren productverpakkingen worden gemaakt van ofwel gerecycleerd materiaal, ofwel van materiaal uit duurzaam beheerde bossen.

•    Gasten in het Verenigd Koninkrijk kunnen vanaf deze week in een aantal restaurants hun gebruikte Happy Meal speelgoed inleveren, zodat deze kunnen worden gerecycleerd in een nieuwe “toy take-back” trial. Ook ander plastic speelgoed kan worden ingeleverd.

•    In Duitsland test McDonald’s ook het initiatief “ReCup”: gasten kunnen vragen om een herbruikbare beker voor koffie die ze in een aantal geselecteerde restaurants weer kunnen inleveren. De beker wordt vervolgens schoongemaakt en hergebruikt.

•    In Oekraïne kunnen gasten het bakje van het Sundae-ijsje opeten, omdat het gemaakt is van een wafel.

Doelstellingen

De initiatieven passen in de doelstellingen van het internationale duurzaamheidsprogramma Scale for Good van McDonald’s, met onder meer de ambitie om alle verpakkingen in 2025 te vervaardigen uit gerecycleerd, hernieuwbaar of gecertificeerd materiaal.

Scale for Good: internationale duurzaamheidsprogramma van McDonald's
Climate Action McDonald's
Initiatief McDonald's: ReCup