COCA-COLA WERKT AAN PAPIEREN FLES

Frisdrankfabrikant Coca-Cola is samen met Carlsberg, Absolut (onderdeel van het Franse Pernod Ricard) en L’Oreal bezig een papieren fles te ontwikkelen. De vier bedrijven maken deel uit van de pioniersgemeenschap Paboco, afkorting voor ‘paper bottle company’.

De bedrijven werken samen aan prototypes van biobased flessen in verschillende vormen en maten die houtvezel gebruiken, in plaats van glas of kunststof. De toepassingen zijn verschillen, van lotions tot koolzuurhoudende dranken. Carlsberg heeft al vier jaar ervaring en twee prototypes voor bierflessen ontwikkeld, terwijl Absolut een pilot voorbereidt voor zijn Absolut Mixt lijn. De deelnemers komen geregeld bijeen om hun successen en fouten te delen.

Joint venture

Paboco zelf is  in april 2019 ontstaan ​​uit een joint venture tussen het Zweedse papierverpakkingsbedrijf BillerudKorsnäs en de Oostenrijkse kunststofverpakkingsproducent Alpla, waarbij zij samen de Deense papierenflesontwerper en startup ecoXpac verwierven. Het doel van de onderneming is om een ​​fles te maken met een biobased barrière die bestand is tegen zowel waterdamp als zuurstofoverdracht. De doppen zijn ontworpen van een biocomposiet of puur papier.

Biobased

Het doel van Paboco is om een ​​fles te maken die zowel biologisch afbreekbaar als recyclebaar is. De prototypes die de vier bedrijven ontwerpen zijn gemaakt van een mix van houtvezels en een dunne biobased laag. De Carlsberg-ontwerpen gebruiken bijvoorbeeld een dunne plastic film voor de binnenste barrière. Het ene ontwerp maakt gebruik van gerecycled polyethyleentereftalaat (PET) en het andere maakt gebruik van biobased polyethyleenfuranoaat. ‘Het concept van de eerste generatie bestaat gedeeltelijk uit hernieuwbaar en volledig recyclebaar materiaal. De volgende generatie barrières zullen een echt duurzaam alternatief moeten creëren’, vermeldt Paboco.

Kleinschalige acties

De eerste generatie van de Coca-Cola-papieren fles zal zo worden ontworpen dat de plastic en papieren onderdelen afzonderlijk kunnen worden gerecycled. In eerste instantie zal Coca-Cola deze flessen gebruiken voor kleinschalige acties in een gecontroleerde omgeving, om ervoor te zorgen dat alle flessen worden ingezameld en gerecycled. De frisdrankproducent beschouwt de papieren fles als een technologie met potentie maar nu nog in een vroeg stadium.

www.paboco.com